processor enzo

Processor

Intel Celeron M

Pentium Dual Core

AMD Mobile Sempron

AMD Mobile Athlon

Voor het spelen van 3D-spellen en het gebruik van zwaardere toepassingen als videobewerking heeft u een processor met meer rekenkracht nodig. Deze processors vragen meer stroom en uw accu zal dan ook sneller leeg zijn. Voorbeelden van dit soort processors zijn de:

Intel Core 2 Duo

AMD Turion 64 X2

Intern geheugen

Intern geheugen

Prestaties

512 MB

Voldoende voor tekstverwerking en internet (laptop met Windows XP)

1024 MB (1 GB)

Betere prestaties en geschikt voor zwaardere programma’s

2 GB

Geschikt voor 3D-spellen, videobewerking, veel programma’s tegelijk gebruiken en Windows Vista


Een normale versie van een besturingssysteem, zoals Windows XP, kan maximaal 3,2 GB geheugen aan. Als u een laptop koopt met 4 GB intern geheugen of u doet een upgrade naar 4 GB, dan nog gebruikt deze laptop maximaal 3,2 GB geheugen. Dit is inclusief het geheugen op uw videokaart. De rest van het geheugen kan niet worden gebruikt.

Resolutie van het beeldscherm
De resolutie geeft het aantal pixels aan dat het beeldscherm van de laptop heeft en dus hoe scherp het beeld is. De standaard resolutie van het beeldscherm van een laptop is 1024 x 768. Dit is een verhouding van 4:3, net als het scherm van de meeste televisies en pc’s. Er zijn naast schermen met de klassieke verhouding ook laptops met een breedbeeldscherm verkrijgbaar. Deze breedbeeldschermen hebben een verhouding van 16:10 of 16:9 en een resolutie van bijvoorbeeld 1680 x 1050 of 1680 x 1080 pixels. Tevens bestaan er tegenwoordig laptops met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Dit is dezelfde resolutie die een HD-televisie ook heeft.

Afmeting van het beeldscherm
De afmetingen van het beeldscherm van een laptop kunnen zeer uiteenlopen. De afmeting van het beeldscherm wordt weergegeven in inch. Hierbij geldt natuurlijk: hoe groter het scherm, hoe groter de totale afmeting van uw laptop zal zijn. Een kleiner beeldscherm heeft als voordeel dat deze energiezuiniger is, de accu zal dan ook langer meegaan. Standaard afmetingen voor het beeldscherm van een laptop zijn 12 tot 17 inch.

TFT-scherm
Alle laptops hebben een Thin-Film Transistor (TFT) scherm. Een TFT-scherm heeft een veel grotere kijkhoek dan de oudere lcd schermen. Fabrikanten zorgen bij sommige typen voor een extra plastic laagje op het beeldscherm. Dit laagje kan de weerkaatsing van zonlicht of tl-lampen tegengaan. Indien u veel overdag of bij tl-licht op uw laptop wilt werken, is het dan ook aan te raden om te letten op de weerkaatsing van licht op het beeldscherm.

Touchscreen
Een touchscreen beeldscherm behoort sinds enige tijd ook tot de mogelijkheden. Dit betekent dat u de muis/ cursor kunt bewegen door het beeldscherm aan te raken met uw vingers of met een speciale pen. Dit type beeldschermen komt vooral voor bij zogeheten tablet pc’s. Een tablet pc is meestal kleiner en lichter dan een laptop. Sommige tablet pc’s bieden de mogelijkheid om toetsenbord en touchpad te verbergen door het scherm 180 graden te draaien, zodat het scherm bovenop het toetsenbord en het touchpad komt te liggen. Andere tablet pc’s hebben geen toetsenbord of touchpad. U kunt dan eventueel zelf via USB een los toetsenbord
 en/of een losse muis aansluiten.

Muis
Een laptop heeft meestal een ingebouwde muis, welke een touchpad of trackpad wordt genoemd. Het is een kwestie van wennen als u geen ervaring heeft met een dergelijke muis. Bij tablet pc’s kunt u de cursor verplaatsen door het beeldscherm aan te raken. Daarnaast is het altijd mogelijk om een losse muis aan te sluiten op uw laptop. Hierbij kunt u kiezen voor een draadloze muis of een muis met een (oprolbaar) snoer. Aangezien de meeste laptops geen ps/2-aansluiting hebben, kunt u het beste kiezen voor een USB-muis.

Harde schijf (SATA of IDE)
Op de harde schijf van de laptop worden alle gegevens opgeslagen. Het besturingssysteem (Windows, OS X of Linux), muziek, films en alle andere mogelijke bestanden die op uw computer staan, worden opgeslagen op de harde schijf. Behalve de opslagcapaciteit is de snelheid van de harde schijf van belang.

Opslagcapaciteit
De belangrijkste eigenschap van de harde schijf is uiteraard de opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit wordt aangegeven in gigabytes (GB). Eén gigabyte staat bij een harde schijf gelijk aan 1000 MB. Als u uw laptop slechts voor tekstverwerking en internet gebruikt, dan heeft u geen overdreven grote harde schijf nodig. Wilt u aan de gang met videobewerking of computerspellen, zorg dan dat u niet bezuinigt op uw harde schijf. Voor het installeren van Windows XP wordt minimaal 1 GB aangeraden, voor Windows Vista ongeveer 8 tot 10 GB.

Snelheid
Een ander kenmerk van een harde schijf is de snelheid. De snelheid waarmee de harde schijf kan lezen en schrijven wordt uitgedrukt in Revolutions Per Minute (RPM). Deze waarde geeft het aantal rondjes aan dat een harde schijf per minuut kan draaien. De goedkoopste harde schijven beginnen bij 3600 RPM, de snelste gaan tot 7200 RPM. SSD harde schijven zijn nog sneller.

SSD harde schijf
Sinds kort zijn er SSD harde schijven op de markt. Een SSD harde schijf is gebaseerd op flashgeheugen. Een SSD harde schijf is flink wat sneller, een stuk kleiner en voorlopig ook nog behoorlijk duurder dan de traditionele IDE en SATA harde schijven. Aangezien er geen bewegende onderdelen in een SSD harde schijf zitten produceren ze nauwelijks geluid. Momenteel is de grootste SSD harde schijf 64 GB. Indien u meer opslagruimte nodig heeft, kunt u het beste een traditionele harde schijf nemen.

Videokaart
Op het moederbord van een laptop zit een grafische chip die over het algemeen wordt aangeduid als ‘onboard videokaart’. Deze chip zorgt samen met de processor en het interne geheugen voor de grafische weergave op de laptop. Wanneer u een onboard videokaart heeft zal het voor de processor, het RAM-geheugen en het moederbord meer moeite kosten om 3D-beelden te tonen dan met een aparte videochip. De chip maakt namelijk gebruik van deze onderdelen van uw laptop. Het is dan ook aan te raden om voor het spelen van 3D-spellen en videobewerking een laptop te kiezen met een aparte videochip. Een aparte videochip (meestal nVidia of ATI) gebruikt zijn eigen chip en meestal zijn eigen geheugen. Uw systeem zal in dit geval dan ook sneller zijn dan bij gebruik van een onboard videochip.

Gedeeld geheugen
Een losse videochip kan, naast zijn eigen geheugen, ook gebruik maken van het RAM-geheugen van uw laptop. Dit wordt ‘gedeeld geheugen’ genoemd. De videokaart zal altijd in eerste instantie gebruik maken van zijn eigen geheugen. Wanneer dit geheugen volledig gebruikt is, zal het RAM-geheugen gebruikt worden. Een onboard videokaart maakt altijd gebruik van het gedeeld geheugen.

Resolutie van het beeldscherm
De snelheid en 3D-prestaties van een videochip hangen ook erg af van de beeldresolutie waarmee u werkt. De resolutie is het aantal beeldpunten wat weergegeven wordt, bijvoorbeeld "1680 x 1050". Dit wil zeggen dat er horizontaal 1650 en verticaal 1050 punten berekend worden. Hoe hoger de resolutie hoe meer de chip zal moeten berekenen. Wilt u dus games en applicaties in hoge resolutie (maximale resolutie hangt af van de hardwarematige beperking van de monitor) weergeven dan kunt u beter kiezen voor een aparte videochip. Voor HD-weergave (720p/1080p) moet er gelet worden op de uitgangen van de chip (HDMI-out) en of de chip deze waardes ondersteunt.

Het is overigens verstandig om vóór de aankoop te beslissen welke videokaart u nodig heeft, omdat later upgraden van de videokaart bij laptops niet mogelijk is.

Video-uitgangen
De meeste laptops zijn tegenwoordig voorzien van aansluitingen op de videokaart waarmee u bijvoorbeeld een los beeldscherm of een televisie aan kunt sluiten op uw laptop. Er zijn verschillende soorten uitgangen beschikbaar, waaronder:
VGA
Een VGA-aansluiting is te herkennen aan een langwerpig (blauw) stekkertje met vijftien ronde puntjes en wordt ook wel D-Sub genoemd. Met deze aansluiting kunt u analoog beeld naar een crt- of lcd- beeldscherm sturen.

DVI
Met een DVI-aansluiting kunt u digitaal beeld naar uw crt- of lcd-beeldscherm sturen. Een DVI-aansluiting is een langwerpige aansluiting met 24 vierkante puntjes.

Tv-out
Een tv-out-aansluiting wordt ook wel S-Video genoemd en stuurt analoog beeld naar uw televisie. Deze aansluiting is te herkennen aan de ronde coax-aansluiting met een aantal puntjes. De kwaliteit van deze aansluiting is sterk afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de coaxkabel. Mocht de kwaliteit tegenvallen, dan kunt u dit soms oplossen door een duurdere kabel te gebruiken. Het is aan te raden om de afstand tussen de apparaten zo kort mogelijk te houden en de kabel geheel uit te rollen. Een opgerolde kabel kan voor afwijking en storing in het signaal zorgen. Er is bij een tv-out-aansluiting altijd een aparte kabel nodig voor het geluid.

HDMI
Om digitaal beeld en geluid naar een HD-televisie of naar een modern beeldscherm dat HDMI ondersteunt te sturen, kunt u een HDMI-aansluiting gebruiken. Een HDMI-aansluiting is een dunne platte aansluiting.


Van DVI naar VGA
VGA is een aansluiting die al wat langer meegaat en een analoog component signaal doorstuurt, terwijl een DVI-aansluiting digitaal is. Er zijn goedkope verloopstekkers verkrijgbaar waarmee u van een DVI-aansluiting een VGA-aansluiting kunt maken. Hiermee kan een laptop met een DVI-aansluiting probleemloos aangesloten worden op een ouder beeldscherm met een VGA-aansluiting.

Van DVI naar HDMI
Met een verloopstekker of verloopkabel kunt u DVI omzetten naar HDMI. Zo kunt u het beeld van uw laptop digitaal op een televisie bekijken. Let er wel op dat de DVI-aansluiting geen geluid meestuurt en er voor het geluid dan ook aparte kabels nodig zijn. DVI en HDMI zijn beide digitale aansluitingen en er is in principe geen sprake van kwaliteitsverlies. Het aanschaffen van dure (gouden) kabels is meestal niet nodig. Wel zit er een maximum lengte aan de te gebruiken kabels, meestal ongeveer tien tot vijftien meter.

Ethernet
Met ethernet kunt u uw laptop aansluiten op andere computers en/of op het internet. Ethernet werkt met een kabel en kan tot 100 meter afstand gebruikt worden. Om een verbinding te maken sluit u de ene connector aan op uw laptop en de andere connector op uw modem, router of switch. U kunt uw laptop op deze manier ook direct met een andere computer verbinden. Hiervoor is tegenwoordig geen speciale (omgekeerde) kabel meer nodig. Aangezien een ethernetverbinding via een kabeltje gaat, en dus niet door de lucht, is beveiliging van het netwerk meestal niet nodig.

Snelheid
De meest voorkomende snelheid van ethernet is momenteel 1000 Mbit/s, ook wel Gigabit Ethernet genoemd. De 100 Mbit/s variant (Fast Ethernet) is ook nog verkrijgbaar. Zelfs deze laagste snelheid is sneller dan de meeste ADSL- of kabelaansluitingen. Een Fast of Gigabit Ethernetverbinding kan altijd de lagere snelheden aan, zodat een ethernetverbinding bijna altijd meteen werkt.

WiFi
WiFi is de draadloze vorm van ethernet. U kunt met WiFi dan ook uw laptop aansluiten op andere computers en/of internet. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar, maar deze werken niet allemaal samen.

Snelheid
Een draadloze verbinding is over het algemeen langzamer dan een ethernetverbinding. Soms is uw WiFi-verbinding zelfs langzamer dan uw internetverbinding. Het is aan te bevelen om goed te letten op de WiFi-verbindingen die bij uw laptop en draadloze router mogelijk zijn. De nieuwe ‘draft-n’ standaard heeft een veel hogere snelheid (tot 300 Mbits) en een veel groter bereik (tot 250 meter) dan de oudere standaarden ‘a’, ‘b’ en ‘g’. De hierboven genoemde snelheden en afstanden zijn overigens altijd de ‘technische maxima’. Dit betekent dat u deze snelheden thuis nooit helemaal kunt halen, meestal is ongeveer 50 tot 60 procent mogelijk. Een draadloos signaal kan daarbij lastig omgaan met bijvoorbeeld dikke muren en metaal. Dit soort zaken zijn van invloed op de snelheid en maximale afstand.

Beveiliging
Aangezien de signalen bij WiFi door de lucht gaan, kan iedereen die uw huis voorbij loopt deze signalen oppikken. Soms is het dan ook aan te bevelen om een WiFi-netwerk te beveiligen. De verbinding 'encrypten' met WEP, WPA of WPA2 is bijvoorbeeld een oplossing. Een tweede optie is om uw modem of router zo in te stellen dat alleen uw eigen computers en/of laptops toegang krijgen. Dit kunt u doen door het instellen van de MAC-adressen van uw computers en/of laptops via het menu van de WiFi-router of modem.



USB
Een USB-poort is een snelle directe aansluiting voor randapparatuur zoals muizen, toetsenborden,
webcams, multifunctions en externe harde schijf . De maximale afstand bij een USB-verbinding is zo’n 10 tot 20 meter. U kunt een USB-verbinding heel eenvoudig gebruiken door simpelweg de USB-connector van het apparaat in de USB-poort te plaatsen. Windows (of OS X) zal dan automatisch op zoek gaan naar de juiste drivers. In veel gevallen is het apparaat dan, zonder dat u zelf iets hoeft te doen, gelijk geïnstalleerd en werkend (Plug & Play). Een USB-verbinding stuurt tegelijkertijd stroom mee. Zo heeft u voor uw apparaten geen aparte kabel nodig naar het stopcontact. Wanneer u veel USB-apparaten gebruikt kan de accu van uw laptop sneller leeg raken.

Aantal aansluitingen
De meeste laptops en computers zijn tegenwoordig voorzien van minimaal één USB-poort. Let op dat uw laptop voldoende USB-aansluitingen heeft voor de apparaten die u wilt gebruiken. U kunt eventueel een USB-hub gebruiken voor extra aansluitingen. Deze USB-hub werkt echter niet altijd even goed voor ieder apparaat.

USB versie
USB 1.1 is inmiddels opgevolgd door USB 2.0, welke een stuk sneller is dan zijn voorganger. Op laptops met USB 2.0 kunnen ook USB 1.1 apparaten worden aangesloten. USB 2.0 apparaten werken soms ook nog met een laptop met USB 1.1, maar dan werken ze bijvoorbeeld iets langzamer of op een lagere resolutie. Indien u de keuze heeft, is het dan ook aan te raden om voor USB 2.0 te kiezen.

Bluetooth
Bluetooth is een directe draadloze verbinding voor (rand)apparatuur zoals draadloze headsets, draadloze printers, draadloze muizen en toetsenborden, maar ook voor sommige gsm en mp3 spelers. De maximale afstand tussen een laptop en een Bluetooth-apparaat is meestal zo’n 10 meter, maar soms is een afstand tot 100 meter mogelijk. Een verbinding over een langere afstand kost wel veel stroom, waardoor uw accu eerder leeg zal zijn. Een Bluetooth-verbinding is een stuk langzamer dan een USB-verbinding en stuurt uiteraard geen stroom mee.


Naast de processor is het intern geheugen van invloed op de prestaties van uw laptop. Het intern geheugen wordt ook wel Read Access Memory (RAM) genoemd. Hoe groter het intern geheugen, hoe beter en sneller de laptop overweg kan met toepassingen en hoe meer programma’s u tegelijkertijd open kunt laten staan.

De processor bepaalt voor het grootste gedeelte de prijs en prestaties van uw laptop. Mobiele processors hebben minder energie nodig dan desktop-processors en worden minder warm. Dit maakt deze processors echter ook langzamer dan vergelijkbare processors in een pc.

Als u vooral gebruikt gaat maken van tekstverwerking, internet en andere niet veeleisende programma’s kunt u het beste kiezen voor een goedkopere processor. Deze processors zijn energiezuinig en dat is gunstig voor de accu. U kunt denken aan de: